Voedzaam koken
Wat bedoelen we hiermee?
We eten om te kunnen leven, toch? Ons lichaam heeft voeding nodig om te kunnen functioneren, om gezond te blijven. Als je kijkt naar de ontwikkeling van onze voeding (waar komt deze vandaan, wanneer eten we wat) dan heeft er de afgelopen 50 jaar een gigantische verschuiving plaatsgevonden. Paprika’s, courgettes, boontjes… alles is het gehele jaar verkrijgbaar. Groeit het niet in onze kassen dan vliegen we het wel in vanuit verre landen. Peultjes uit Rwanda! Liggen gewoon in de supermarkt!
Kortom, we eten niet meer denkend aan wat ons lijf nodig heeft: maar waar we zin in hebben!
Elk seizoen is alles verkrijgbaar, ja zelfs asperges: deze komen dan gewoon uit Kenia of Peru! En deze verschuiving is iets waar onze darmen nog helemaal niet aan gewend zijn! Al die nieuwe structuren, niet meer het seizoen volgend en veelal bewerkt.
Elke dag is anders, de ene dag ben je fysiek in de tuin bezig, de andere dag zit je op je werk achter de pc en weer een andere dag is het een combi van beiden.
En hoe zorg je er nu voor dat je op alle dagen de juiste voeding binnenkrijgt? Voeding waar je lijf op kan functioneren, koolhydraten welke je verbrandt door je activiteiten, of eiwitten voor je concentratie…
Tijdens onze cursussen gaan we hier dieper op in. We laten je ervaren en vooral ook veel proeven hoe lékker voedzaam eten is, hoe je slimme combinaties maakt in je gerechten en duurzaam kookt ( no waste, alles opmaken, slim inkopen).
Snap je waar ik heen wil?
Cursussen
Kookcursussen voor bedrijven
Wij organiseren graag op maat gemaakte cursussen voor het personeel van jouw bedrijf.
Elke werknemer is anders, doet wellicht ander werk. De ene zit de gehele dag op kantoor mails en facturen af te handelen en de andere is fysiek buiten aan het werk: dus in plaats van de vraag te stellen “waar heb ik vandaag zin in qua lunch/ avondeten?” zou de vraag MOETEN zijn “wat heeft mijn lijf vandaag nodig?”. Meer of minder eiwitten, meer of minder koolhydraten?
En welke voeding past hier dan bij?
We onderschatten zo ontzettend vaak hoeveel invloed onze voeding heeft op ons dagelijks welbevinden! Niet alleen tijdens het werk, maar ook om nog ná het werk voldoende energie te hebben om tijdens onze vrije tijd leuke dingen te ondernemen.
Graag begeleiden wij jou en jouw collega’s hierbij doormiddel van een praktische cursus. We vertellen niet hoe je moet eten…. Nee… we laten het jou proeven!


Onze werkwijze


Bij interesse gaan we eerst nader kennismaken. Met hoeveel personen willen jullie de cursus volgen? Leeftijd, leefpatroon en kookhulpvragen zetten we centraal.
Vervolgens werken wij de cursus voor jullie uit, de cursus bevat uiteraard een stukje op maat gemaakte theorie, maar vooral veel praktische info met betrekking tot koken en eten voor jouw lijf!
De kookavonden vinden plaats op onze locatie (Sittard), de info middagen kunnen plaatsvinden bij jullie op het bedrijf. Hierbij is altijd maatwerk mogelijk uiteraard.
We kunnen 2-3-4-5 avonden koken met telkens andere thema’s.
Voorbeelden qua thema’s zijn: Voedzaam en snel ontbijten – Lekkere Lunch – Avondeten voor een druk gezin – één keer koken drie keer eten! – Gezonde snack voor de lekkere trek – Eten met de seizoenen.
Doel is om iedereen die deelneemt aan deze cursus te inspireren om thuis aan de slag te gaan met gezonde gerechten. We hebbe niet voor niets als slogan “Gezond eten start met lekker koken!”

Lente cursus
“Ontdek de lente in smaak, geur en kleur op je bord”
5 april – 19 april – 17 mei | 2023
Start: 17.30 uur / einde rond de klok van 21.30-22.00 uur
In de lente verschuift ons eetpatroon bijna vanzelf van zware stamppotten naar lente groente als asperge en salades. Ons lichaam heeft ook minder warmte nodig, maar na al die zware kost is een geleidelijke overgang aan te raden. Om jou te inspireren om hiermee in jouw keuken mee aan de slag te gaan organiseren wij deze inspirerende cursus!
Mogelijke ingrediënten / recepten zijn: asperges (middels een koude bereiding) – paksoi -ceviche? Onbekende maar super lekkere wijze om groente of vis te garen! – werken met peulvruchten, ontdek ze opnieuw! – maak je eigen “vegan kaas”.
Praktische info
- Data zijn: 5 april – 19 april – 17 mei 2023
- Ontvangst is vanaf 17.15, we starten om 17.30 uur.
- Einde… meestal rond de klok van 21.30 uur, maar uitloop is mogelijk!
- Adres: Kookstudio KindCentrumSittard locatie: Burg Corbeijestraat 58. Parkeren kan gratis voor de deur.
- Je maakt samen met anderen, of soms alleen dat ligt aan het recept, één van de gerechten. Dit doe je onder begeleiding van het team van de Gezonde Kookkeuken Mischa of Claudia.
- Na het koken gaan we gezamenlijk eten, je presenteert je eigen gerecht maar proeft alle gerechten.
- Bang dat de recepten te moeilijk zijn? Hoeft niet! Want wij zoeken recepten uit die geschikt zijn voor de hobbykok tot de “ik kan nog geen ei garen”kok. Uiteraard kun je altijd in een gesprek met ons aangeven wat je kookvragen zijn!
- We besteden veel aandacht aan garingen, smaakvolle bereidingen en snijtechnieken.
- Onze recepten zijn veelal vegetarisch met soms aangevuld door vlees of vis. Wil je liever geheel vegetarisch koken? Geef dit aan bij aanmelding, we houden hier graag rekening mee!
- Voedselallergie? Laat ons dit meteen weten: zo gaan we samen in gesprek over waar wij rekening mee moeten houden tijdens het uitzoeken van de recepten.
- Kosten bedragen per persoon: €199,50, inclusief BTW, handout, recepten, gebruik van alle materialen inclusief schort.
€ 199,50 per persoon
Zomerse cursus
“Gerechten om je lijf mee te voeden”
28 juni – 6 september – 27 september | 2023
Start: 17.30 uur / einde rond de klok van 21.30-22.00 uur
Van de lente glijden we zo de zomer in… hét seizoen waarin zoveel te kiezen is qua ingrediënten! Wauw! Maar wat maak je allemaal met die bijzondere en smaakvolle ingrediënten?
Heb jij het gevoel altijd maar dezelfde salades te maken? Of diezelfde saaie aardappel te grillen??
Dan is deze cursus dé cursus voor jou. Want wij hebben dé recepten om jou met bijzondere zomerse gerechten te inspireren om dagelijks een voedzame maaltijd te bereiden. 2 data zijn in september! Deze zomerse oogstmaand geeft ons zoveel… Zoveel om te wecken, te fermenteren, in te maken… dit is een eerste kennismaking hiermee.
Mogelijke ingrediënten / recepten waar we mee aan de slag gaan zijn: koken met pompoenen is niet zo moeilijk als je denkt! – maak je eigen zuurkool – saus inmaken voor later! – kruiden bewaren middels oliën, azijnen of drogen, Hoe?
Praktische info
- De data zijn: 28 juni – 6 september – 27 september 2023
- Ontvangst is vanaf 17.15, we starten om 17.30 uur.
- Einde… meestal rond de klok van 21.30 uur, maar uitloop is mogelijk!
- Adres: Kookstudio KindCentrumSittard locatie: Burg Corbeijestraat 58. Parkeren kan gratis voor de deur.
- Je maakt samen met anderen, of soms alleen dat ligt aan het recept, één van de gerechten. Dit doe je onder begeleiding van het team van de Gezonde Kookkeuken Mischa of Claudia.
- Na het koken gaan we gezamenlijk eten, je presenteert je eigen gerecht maar proeft alle gerechten.
- Bang dat de recepten te moeilijk zijn? Hoeft niet! Want wij zoeken recepten uit die geschikt zijn voor de hobbykok tot de “ik kan nog geen ei garen”kok. Uiteraard kun je altijd in een gesprek met ons aangeven wat je kookvragen zijn!
- We besteden veel aandacht aan garingen, smaakvolle bereidingen en snijtechnieken.
- Onze recepten zijn veelal vegetarisch met soms aangevuld door vlees of vis. Wil je liever geheel vegetarisch koken? Geef dit aan bij aanmelding, we houden hier graag rekening mee!
- Voedselallergie? Laat ons dit meteen weten: zo gaan we samen in gesprek over waar wij rekening mee moeten houden tijdens het uitzoeken van de recepten.
- Kosten bedragen per persoon: €199,50, inclusief BTW, handout, recepten, gebruik van alle materialen inclusief schort.
€ 199,50

Je kunt ons vinden in Sittard aan de Burgemeester Corbeijestraat 58 | Gratis parkeren.
Locatie
Goed om te weten
We houden altijd rekening met voedselintoleranties.
Onze cursussen zijn toegankelijk voor de graag kokende hobbykok tot aan de “ik kan nog geen ei koken “kok.
Centraal staan bekende ingrediënten op een verrassende wijze bereidt. Wij willen je inspireren om ook thuis aan de slag te gaan met onze bijzondere en voedzame recepten.
Wij hebben alle materialen in huis, maar als je het leuk vindt om je eigen schort en of mes mee te nemen, dan is dat uiteraard geen probleem.
Wil je verzekert zijn van een plek bij een nieuwe cursus?
Mail ons dan vrijblijvend zodat we je op de lijst zetten. Zo ontvang je als eerste de data.